2020-luku

Vuotta 2020 värittivät isot (särkyneet) haaveet ja yhteistyökuviot. Helmikuussa Puhkupillit toimi harjoitusorkesterina Pirkanmaan Pinnan Jyväskylän kapellimestarikurssilla. Kurssilla pyrittiin saamaan myös varaslähtöä ja vauhditusta myöhemmin keväällä oleviin Puhallinorkesterien SM-kisoihin Tampereella, joihin Puhkut tähtäsivät kuuden vuoden tauon jälkeen. Maailmalla oli kuitenkin muita suunnitelmia ja koronapandemia sulki Suomen, siirsi kisat ja jätti Puhkut ilman harjoituksia maaliskuusta 2020 eteenpäin. Tyrmistys oli valtava, mutta sisukkaana yhteisönä Puhkut eivät jääneet suremaan, vaan puhkuista tuli etäpuhkut. Soitto ei kovinkaan hyvin onnistunut (vaikka sitäkin kokeiltiin), mutta sen sijaan ohjelmassa oli mm. vuoden hittipeli Among usia ja piirto-arvaus -peliä. Vapuksi syntyi perinteisen vappumarssin sijaan etävappumarssi. Myös Puhkumerch valikoima kasvoi koronasta huolimatta kevään aikana, kun mukaan valikoimaan saatiin hellyyttä sydämellä varustetut heijastimet. Kesällä koronatilanne onneksi hiukan hellitti ja orkesteri pääsi jatkamaan kesäpuhkuilun merkeissä ja loppukesästä kokeilemaan jälleen voimia Jyväsjärvisouduissa. Syksyllä harjoitukset pääsivät hetkeksi taas alkamaan, ennen kuin koronatilanne paheni ja veti harjoitukset jälleen tauolle. Konserttia ei tullut. 

Vuotta 2021 odotettiin toiveikkaasti, mutta alkuvuosi kului edelleen koronatilannetta seuratessa ja pääosin etänä kokoontuessa. SM-kisat siirtyivät jälleen, kevääseen 2022. Keväällä tehtiin myös päätös seuraavan syksyn tapahtuman eli Jyväskylän kolmannen Puhalluksen siirtämisestä syksyyn 2022. Kevät päättyi ilman konserttia, mutta vappu ei taaskaan jäänyt täysin ilman puhkuväriä Puhkujen toteuttaessa JYY:n kanssa yhteistyössä Gaudeamus Igidur -videon vapun juhlistamiseksi. Kesällä soitto soi onneksi jälleen kesäpuhkujen ja soutujen merkeissä.

Syksy 2021 lähti jännityksellä käyntiin. Kurittaisiko korona jälleen, tulisiko uusia soittajia, pääsisimmekö konserttiin asti? Onneksi soittointoa löytyi myös muualta kuin vanhoista soittajista ja orkesteri sai ison satsin uusia, innokkaita soittajia. Lisäksi joukkoon saatiin uusi kapellimestari Saana jättäessä kapuhommat. Hänen tilalleen Lassin kapupariksi hyppäsi Sini Korhonen. Koronatilanne kiristyi loppuvuotta kohti, mutta siitä huolimatta Puhkupillit onnistui palaamaan pitkästä aikaa konserttilavalle ja esitti orkesterin kotipesäksi vakiintuneen C-rakennuksen salin lavalla Sinisten sointujen ilta -konsertin ja osoitti, että Puhkupillit ovat edelleen voimissaan. 

Vuosi 2022 toi mukanaan suuria asioita. Alkuvuonna koronan varjo pyrki vielä sotkemaan suunnitelmia, mutta kaikesta huolimatta Puhkupillit soittivat menestyksekkäästi ja kehujen saattelemana Jyväskylän Puhallinpäivillä grade 3-4 ohjelmistoesittelykonsertin Con fanfare – ja soitto raikuu. Lisäksi tähtäin oli edelleen koronan jäljiltä tähän kevääseen siirtyneiden puhallinorkesterien SM-kisojen A-sarjassa. Toukokuussa Puhkupillit ottikin Tampere-talon suuren lavan haltuunsa, esiintyi varmalla otteella ja voitti 84,5 pisteellä hopeaa sekä palkinnon parhaasta pakollisen teoksen tulkinnasta. Loistavasta menestyksestä otettiin kaikki ilo irti muun muassa tilaamalla kuohuvaa muuten varsin tyhjässä FreeTimessä ja hopea kirkastuikin orkesterin silmissä erittäin kultaiseksi. Kesällä edessä oli vielä soutumenestystä, kun Puhkut osallistuessaan 12. kertaa Jyväsjärvisoutuihin saavutti kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan soutuaikansa. 

Syksyllä 2022 Puhkut esiintyi Jyväskylän palokunnan 100-vuotisjuhlilla, jossa soi myös kapellimestarimme Sinin sovitus legendaarisesta Harjun iltasoitosta. Syksy lähti ylipäätään vauhdilla käyntiin. Koronavuosien jälkeen syksy oli ensimmäistä kertaa normaalimpi ja Puhkut soitti yliopiston avajaisissa ja rekrysi monta upeaa uutta soittajaa. Puhallus 2022-tapahtuma piti orkesterin kiireisenä alkusyksyn, mutta tapahtuma ja sen järjestelyt sujuivat oikein mallikkaasti. Syksyn pääprojekti oli (myöskin koronan siirtämä) yhteiskonsertti yliopiston sinfoniaorkesteri Sinfiksen kanssa. Orkesterit olivat viime vuosina tehneet muutenkin paljon yhteistyötä ja alkaneet järjestää säännöllisen epäsäännöllisesti sitsejä yhdessä, joten uusi yhteiskonsertti oli luonteva jatke yhteistyölle. Konsertti Sound of Seminaarinmäki järjestettiin Kuokkalan kirkossa ja koostui molempien orkesterien omista osuuksista sekä yhteisosuudesta, jossa soitettiin musikaalibiisejä huikealla yli 80 soittajan kokoonpanolla. Konsertti oli jymymenestys kirkon tullessa täyteen yleisöä. 

Vuonna 2023 Puhkupillit juhlii 40-vuotisjuhlavuottaan. Ahkeran alkuvuoden harjoittelun keskelle tuli maaliskuun puolessa välissä uutinen suoraan Turun Puhallinpäiviltä. Puhkupillit oli valittu SPOL:n toimesta vuoden 2022 puhallinorkesteriksi! Uutinen herätti riemua ja ylpeyttä koko orkesterissa. Juhlavuoden ensimmäinen voimainkoitos oli maalis-huhtikuun taitteessa, kun Puhkut juhlavuoden merkeissä tekivät kiertueen Savoon: viikonlopun aikana konsertoitiin Kuopiossa, Rantasalmessa ja Mikkelissä unohtamatta yhteistä ilonpitoa niin tv-tunnarivisaillen, vanhoja muistellen, koulun lattialla nukkuen kuin yön läpi tanssien. Kiertue oli siis kaikin puolin jymymenestys. Kiertueella soi kapellimestarimme Sinin aiemmin säveltämä ja juhlavuotta varten Puhkuille muokkaama teos Älä anna pelon voittaa pitäen yllä perinnettä siitä, kuinka orkesterilaiset itse tuottavat orkesterille soitettavaa. Suuri 40-vuotisjuhlakonsertti Keltamustin sävelin ja vuosijuhla järjestetään 15.4.2023 Jyväskylän Aalto-salissa. Kevään aikana edessä on myös jälleen vappuhulinaa, tanssien säestämistä yliopiston promootiossa ja kesän alussa tulevat soudut.