Historiikki 1983-2023

Tehty 15-, 20 ja 25-juhlasikojen ja juhlakonserttisikojen sekä erinäisten muistelojen pohjalta. Päivitetty keväällä 2023 Puhkujen 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Orkesterista yleisesti (30-vuotishistoriikin mukaan)

Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillit on perustettu vuonna 1983. Orkesterin hallinnollista puolta hoitava yhdistys perustettiin hieman myöhemmin, vuonna 1988. Puhkupillit tunnetaan suomalaisen puhallinmusiikin ja erityisesti omien säveltäjiensä tuotannon esittämisestä. Puhkupilleistä ovatkin lähtöisin mm. puhallinmusiikkisäveltäjät Jukka ja Markku Viitasaari sekä Janne Ikonen.

Soittajisto koostuu yliopisto-, ja ammattikorkeakoulun opiskelijoista sekä jo valmistuneistakin. Myös satunnaisia lukiolaisia nähdään välillä vierailemassa. Osa soittajista on musiikkia ammatikseen opiskelevia ja loput aktiivisia harrastajia. Opiskelijoita on kaikenlaisilta aloilta, kuten kasvatustieteellisestä, luonnontieteellisestä tai kielitieteellisestä tiedekunnasta.

Puhkupillit keikkailevat ahkerasti. Vakiintuneita lukukauden soitantoja on pitkin vuotta ja orkesteri keikkaile myös yksityistilaisuuksissa erikokoisilla kokoonpanoilla. Joka toinen vuosi Puhkupillit osallistuu akateemisten puhallinorkesterien yhteistapaamiseen, Puhallukseen, joka järjestetään vuorovuosin kunkin orkesterin kotikaupungissa.

Puhkupillit soittaa musiikkia laidasta laitaan. Ohjelmistosta löytyy niin kotimaista kuin ulkomaista puhallinmusiikkia, elokuva-, ja musikaalisävelmiä, tanssimusiikkia, sinfonisia orkesteriteoksia ja lastenmusiikkia sekä tarvittavia bile-settejä (jazz, disco, pop, rock, blues, reggae, funk jne.).

Puhkuissa on vuosien varrella soittanut satoja nuoria muusikoita. Meininki on tavoitteellista, mutta samalla hulvatonta. Meidän päitämme ei pipo kiristä. Ja mikä parasta, Puhkuista saa uusia ystäviä roppakaupalla!