2010-luku

Soittamisen lisäksi puhkut touhottivat keväällä 2010 kaikkea kummaa, johon yleensä liittyi teltta: Mäki-Matin perhepuisto otettiin haltuun useampaan otteeseen, Kirkkopuistosta poliisi hajotti vappuna puhkuleirin, pääsiäispäivä vietettiin telttautuneina Tuomiojärven rantaan ja Yläkaupungin yö Piilopuistoon. Telttailuvillitys kulminoitui Puhkuvaellukseen Helvetinjärvellä kesällä 2010. Tervehenkisyys nosti päätään myös myöhempinä vuosina, soutukisoihin osallistumisen ja yhteisen kesäisen urheiluvuoron hankkimisen merkeissä.

Jouluna 2010 oli uusi aluevaltaus edessä: vanhoista joululaulutuuttauksista – joista nauttiakseen täytyi olla kuuro tai masokisti – luovuttiin. Syksyn Konnevedellä meitä oli kouluttamassa Esko Heikkinen, joka toi mukanaan paljon raikkaita sovituksia tutuista joululauluista. Tiivis harjoittelu kannatti, Taulumäen kirkossa pidetty täysimittainen joulukonsertti oli suuri menestys ja siitä muodostui jopa joitakin vuosia kestänyt perinne. Toinen uusi perinne sai alkusysäyksensä kesällä 2011, kun Puhkut osallistui ensimmäisen kerran Jyväsjärvisoutuihin. Soutuihin osallistumisesta onkin tullut puhkuille tämän jälkeen jokavuotinen kesän kohokohta, jossa ennen omaa soutusuoritusta viihdytetään kanssakilpailijoita ja kannustusjoukkoja puhallinmusiikin sävelillä. Touko ja Tanjaana luotsasivat puhkuja useampia vuosia, kunnes 2011 Touko vetäytyi rumpusektion turvaan ja Anna-Kaisa Tupala otti tikun kauniiseen käteensä vuoden 2012 alussa.

Puhkut tunnettiin alkutaipaleellaan oman musiikin esittäjänä, ja vaikka suuntaus on ehkä hiipunut, se ei ole kuollut pois. Perinteisten “Puhkusäveltäjien” Jukka ja Markku Viitasaaren sekä Janne Ikosen lisäksi Puhkuja on 2000-luvun aikana siunattu Mikko Sateilan sovituksilla, (joista mieleen on jäänyt etenkin miehen itsensä megafoniin mylvimä Michael Jacksonin “They don’t really care about us”), Ville Huovisen käpälästä syntyneillä progehenkisillä spektaakkeleilla (Kirkkovene, Sinivuorten yö kännissä), 30-vuotiskonsertissa ensiesityksensä saaneella ja siitä Puhkujen historian tärkeäksi palaksi vakiintuneella Santeri Kaipiaisen moniulotteisella Kauppakatu -rapsodialla ja viimeisimpänä Jethro Liukun 2020-luvun alussa puhallinorkesterien SM-kisoihin tähtääville Puhkuille sävelletyllä Vaskenperällä, joka sai ensiesityksensä Puhallinpäivillä Jyväskylässä keväällä 2022. Renesanssin ovat kokeneet 2010-luvun aikana myös puhkuhäät ja kulttuuriravintola Ylä-Ruthin suosio treenienjälkeisenä loungena.

Ylä-Ruthilta 2012 toukokuisena aamuna yhdeksältä, josta Puhkujen tulevaan konserttiin värvättiin solistiksi sahansoittaja, ponnistettiin myös viikon mittaiselle Puolan reissulle. Puolassa ajeltiin pitkin poikin polakkaa maaseutua ja seikkailtiin toinen toistaan ihmeellisemmissä kaupungeissa. Ja välillä vähän soitettiinkin. Gdanskissa esiinnyimme musiikkiakatemian tiloissa, Tczewissä partiolaisorkesterin kanssa kaupungintalolla ja lisäksi Poznanissa, jossa valtasimme ja lämmitimme kamarimusiikille joskus aikoinaan tarkoitetun Valkoisen salin. Lisäksi puhkut hautasivat silloisen Pietari-puheenjohtajan Sopotin rantahiekkaan ja uivat meressä joutsenten kloaakkiemission ympäröimänä. Syksyllä 2012 joululaulut raikuivat jälleen, kun puhkut pitivät jo perinteeksi muodostuneen Puhkuusipuu -joulukonsertin, joka tällä kertaa ei jäänyt vain Jyväskylään, sillä konsertti esitettiin myös Muuramessa sekä Keskisuomalaisen kanssa yhteistyössä Viitasaarella. 

Vuoden 2013 koittaessa Tanjaana joutui jättämään tikunheiluttajan tehtävät, mutta Anna-Kaisan rinnalle saatiin hankittua venäläisvahvistus Evgeny Smirnov, jonka kuumeinen vispaus johdatti orkesteria ensi kertaa Popparissa. Kevät jatkui helmikuisen Popparin keikan jälkeen kohti 30-vuotisjuhlallisuuksia. Juhlallisuuksia varten koottiin Puhkujen historiasta kertonut näyttely Jyväskylän kaupunginkirjastolle. Itse juhlakonsertti Vieläkin puhalluttaa ja vuosijuhlat järjestettiin Aalto-salissa huhtikuussa. Konsertissa juhlallisen kantaesityksen sai Puhkujen trumpetisti Santeri Kaipiaisen Puhkuille tekemä sävellys Kauppakatu-rapsodia. Myös suomalaisen puhallinmusiikin hitti ja myöhemmin Puhkuilla monta kertaa vuosien aikana soinut Timo Forströmin Life in the capital city pääsi soimaan ensi kertaa Puhkujen käsittelyssä kyseisillä kekkereillä. 30-vuotisjuhlallisuuksien jälkeen Puhkujen kevät jatkui vappuiloittelujen merkeissä ja Puhkut soitti historiansa ensimmäisen vappukeikan Aren aukioilla eli Kolmikulmalla vapunpäivänä. Vuoden 2013 syksyllä edessä oli reissu Oulun Puhallukseen, josta jäi hyvät muistot erityisesti Rotuaarilla soitetusta päiväkeikasta. Syksyllä Puhkut sai kunnian esiintyä myös Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan 50-vuotisjuhlissa. 

Vuoden 2014 Puhkut aloitti soittamalla Jyväskylässä ja Pälkäneellä lasten elokuvamusiikin konsertin Kaikki rummut soikoon. Myöhemmin keväällä Puhkut osallistui Pietarsaaressa järjestettyihin Puhallinorkestereiden SM-kisojen A-sarjaan ja piti Jyväskylän Puhallinorkesterin kanssa yhteisen kisoihinlähtökonsertin Palokan koululla. Kisoissa puhkut saavuttivat soitollaan 87,5 pistettä, A-sarjan toisen sijan sekä kisojen karismapalkinnon. Kuuleman mukaan puhkujen matka Pietarsaareen ja takaisin on saavuttanut liki legendaarisen aseman: matkaan on sisältynyt muun muassa tuomaripalautteiden ja aikuisviihdelehden ääneen lukemista bussissa sekä myös Santerin räppäämistä. Kisareissun aikana sai lisäksi alkunsa Puhkujen legendaarinen Hellyyttä-sydän. Kisojen jälkeen oli edessä vielä perinteiset vappuhulittelut, joka tänä vuonna sisälsi myös ensimmäistä kertaa Aren aukion keikan lisäksi marssimisen kyseiselle keikkapaikalle mieskuoro Sirkkojen esityksen jälkeen. Puhkut päättivät tiukan keväänsä svengaavaan äitienpäiväkonserttiin Ain’t she sweet, joka järjestettiin yhteistyössä Rock’n’Swing Dance Club ry.:n kanssa yliopiston vanhassa juhlasalissa. Kauden päätteeksi Evgeny jäi pois kapellimestarin tehtävästä ja Soila hyppäsi Anna-Kaisan pariksi heiluttamaan tikkua orkesterin eteen. Kesällä orkesterin uutena toiminnanmuotona alkoi myös rento Kesäpuhkut-toiminta. 

Syksyllä 2014 puhkut tekivät erityisen paljon pienkokoonpanon keikkoja. Lisäksi esiinnyttiin Semmareiden lämppääjänä yliopiston avajaistilaisuudessa Lounaispuistossa, tehtiin kaksi lastenkonserttikeikkaa Nenäinniemen koululla ja Peurungan kylpylässä sekä biletettiin JYHY:n 70-vuotisjuhlilla tarjoamalla juhlakansalle bilekeikka. Vuoden 2014 syyskausi huipentui lähes loppuunmyytyyn Puhkuusipuu-konserttiin Taulumäen kirkossa sekä myös pitkästä aikaa tapahtuneisiin Puhkuhäihin, kun Axel ja Heljä saivat toisensa Aalto-salissa. Vuosi 2014 jäi mieleen musiikillisten seikkojen lisäksi yhdistyksen toimintaa merkittävästi edistäneistä asioista, kun orkesterin sisäisen tiedon jakajaksi luotiin Puhkujen oma ja legendaarisen aseman saanut intranet Pupu. Pupun luomisessa isossa vastuussa oli orkesterin saksofonisti Antti Louko, joka uudisti samalla Puhkujen nettisivujen sisältöä ja ulkoasua. 

Vuoden 2015 ystävänpäivänä Puhkut valtasi jälleen Popparin soittamalla jyväskyläläiselle bilekansalle ystävänpäiväteemaisen bilekeikan. Tämän jälkeen olikin aika taas Puhkuhäiden, kun Miia ja Pekka juhlivat häitään huhtikuussa. Häiden jälkeen Puhkut järjesti yhdessä Pirkanmaan Pinna ry.:n kanssa kapellimestarikurssin Jyväskylässä ja piti uudestaan perinteisten vappukeikkojen lisäksi Ain’t she lovely -äitienpäivätanssiaiset. 

Syyskauden 2015 aluksi Puhkut matkasi Etelä-Suomeen pääkaupunkiseudun Puhallukseen. Viikonlopun aikana puhkut esiintyivät Narikkatorilla ja ravintola Gloriassa, tanssivat villisti pöydillä Rymy-Eetussa sekä majoittuivat legendaarisessa Otaniemessä. Puhalluksen jälkeen Anna-Kaisa jäi pois kapellimestarin roolista ja Anna Vähäsöyrinki (nyk. Sillanpää) tuli Soilan kapupariksi. Syksyn esiinnyttiin myös harjoittelupaikkamme Normaalikoulun yläkoulun ja lukion oppilaille Normaalikoulun 100-vuotisjuhliin liittyen ja pidettiin Kuin taivahan kansi sois-konsertti suomalaisen musiikin teemaa ja itsenäisyyspäivän teemaa mukaillen Kuokkalan kirkossa. 

Flashmob Jyväskylän Forumissa

Kevätkaudella 2016 Puhkut palasi juurilleen, kun orkesteri keskittyi soittokuntonsa ylläpitämiseen mutta myös kehittämisen soittamalla runsaasti Puhkuista nousseiden sävältäjäkonkareiden Jukka ja Markku Viitasaaren sävellyksiä. Saman kevään aikana Puhkut toteutti jo pitkään haaveissa olleen flashmob-videon tekemisen jyväskyläläisessä kauppakeskus Forumissa. Flashmobin kappaleeksi valikoitui Markun Kahviblues-niminen kappale, johon orkesteri oli suunnitellut tarkoin harkitun ja kauppakeskuksen kuulijakuntaakin ilostuttaneen koreografian. Videota varten kuvattiin kohtauksia ympäri kauppakeskusta, kuten parkkihallissa, hisseissä, kauppakeskuksen eri liikkeissä ja vaateliikkeiden sovituskopeissa. Keväällä ilmestyi myös 100:s numero orkesterin Puhkusika-lehdestä!

Kevätkaudella 2016 Puhkut järjesti avoimen kapellimestarihaun, sillä orkesterin kumpikin nykyinen kapu, Soila ja Anna, oli jäämässä pois orkesterin toiminnasta. Valikoiduille kapukandidaateille järjestettiin koejohdot muutamassa eri harjoituksessa kauden loppupuolella, joiden perusteella hallitus ja taiteellinen johto valitsivat Soilalle ja Annalle jatkajat. Lopulta Puhkupillien uusiksi kapellimestareiksi valittiin Eveliina Aijasaho ja Saana Sutinen, jotka kumpikin olivat Puhkuille täysin uusia kasvoja tullessaan valituksi orkesterin taiteelliseen johtoon.  

Syyskausi 2016 alkoi hellyydentäyteisissä ja juhlallisissa tunnelmissa, kun oli Puhkuhäiden aika Pietarin ja Essin sanoessa toisilleen tahdon. Hääjuhlat järjestettiin Lozzilla ja Puhkut toimi siellä perinteisesti hääorkesterin roolissa tanssittamalla juhlakansaa. Syyskaudella oli jälleen myös perinteisen Konneveden harjoitusleirin aika, jonne vuonna 2016 saapui kouluttajaksi legendaarinen Atso Almila. Atson antama anti ei jäänyt viikonloppuna pelkästään musiikillisiin seikkoihin, vaan hän antoi oman osansa myös orkesterin yhteishengen nostattamiseen osallistumalla lauantai-iltaan kuuluvaan illanviettoon. Konneveden leirin jälkeen syyskausi jatkui valmistautumalla Pohjoisia näkyjä-konserttiin Kuokkalan kirkossa sekä tilauskeikkaan Joutsan kaupungin itsenäisyyspäivänjuhlassa. Syyskausi 2016 päättyi kuitenkin muutosten tuulten puhaltamiseen orkesterin edessä, kun Eveliina jätti tehtävänsä Puhkujen taiteellisena johtajana ja kapuna taiteellisista ja tavoitteellisista erimielisyyksistä johtuen. Eveliinan tilalle ja Saanan kapupariksi nousi orkesterin trumpetisti Jethro Liukku. 

Syyskauden 2016 lopussa ja kevätkauden 2017 alussa puhkut pohtivat vakavasti Puhallinorkestereiden SM-kisoihin osallistumista samana keväänä 2017. Myös kisojen pakollinen teos hankittiin, mutta lopulta orkesteri luopui projektista ja keskittyi tasaamaan tilannetta orkesteridynamiikassa tapahtuneiden isojen myllerrysten jälkeen. Kevätkaudella Puhkut valtasikin ensin Popparin, jossa orkesteri soitti bileteemaisen keikan Puhkupillit bilettää. Kausi jatkui valmistautumalla Normaalikoulun yläkoulun ja lukion juhlasalissa pidettyyn lasten elokuvamusiikin konserttiin Olipa kerran…, johon myös orkesteri pukeutui teeman mukaisesti. Kesällä 2017 Puhkut sai aivan uudenlaisen keikkakokemuksen, kun orkesteri tilattiin soittamaan Eliitti-raveihin Jyväskylän Killerille. 

Syksyn 2017 käynnisti tällä kertaa Joensuussa järjestetty Puhallus-festivaali. Festivaalista on erityisesti jäänyt mieleen isäntäväelle viety, koko aiemman vuoden huolella valmisteltu lahja, lottapullo! Lottapullon vuotta onkin muisteltu myöhemmin suurella lämmöllä, sillä soittajien jalat eivät koskaan aiemmin ole pysyneet yhtä kuivina. Puhalluksen lisäksi Puhkut ehti soittaa syksyn aikana yliopiston tilaisuudessa, Teemun ja Lauran puhkuhäissä, tuttuun tapaan Pörssin vuosijuhlilla (joissa soitto oli soinut jo pari aiempaa vuotta) ja Viitaniemen koulun itsenäisyyspäivän tanssiaisissa. Syksyn keskellä Jethro joutui jättämään kapuhommat lyhyellä varoajalla ja tilalle hyppäsi ansiokkaasti fonirivistä Lassi Takanen. Syksy huipentui Juhlimaan tulkaa -yhteiskonserttiin sekakuoro Sentimenton kanssa Taulumäen kirkossa. Syksyn aikana päivitettiin myös Puhkujen logo. Pitkään palvellut evoluutio-teema sai jäädä, orkesterin hitiksi muodostunut hellyyttä-sydän otettiin osaksi logoa ja nuottiviivaston kirjoitusta selvennettiin.

Alkuvuosi 2018 toi orkesterille haastetta, kun Normaalikoulun isommasta varastosta jouduttiin luopumaan ja tavarat mahduttamaan pienempään varastoon lavan reunalle. Tilanne haastoi hiukan orkesteria, mutta orkesteri sopeutui pienempään varastoon. Huhtikuussa koitti juhlan aika Puhkupillien juhliessa 35-vuotista taivaltaan Aalto-salissa Keltamusta rapsodia -konsertin merkeissä. Konserttia koristivat Puhkujen uudet, Hellyyttä-sydämellä varustetut standaarit ja iso lakana uudesta logosta. Konsertti iltajuhlineen oli ikimuistoinen elämys kaikille osallistuneille. Syksyllä 2018 orkesteri sai uuden kokemuksen toimiessaan Elastisen lämppärinä. Pörssi ry. täytti 50 vuotta ja vuosijuhlilla Paviljongissa Puhkut esiintyi ja viihdytti yleisöä ennen Elastisen lavan haltuun ottamista. Vaikka tämäkin oli ikimuistoinen kokemus, oli syksyn päätähtäimessä kuitenkin Musica-rakennuksessa toteutettu oma For your ears only -elokuvamusiikkikonsertti. Konsertti sujui hienosti ja oli myös visuaalisesti tyylikäs kiitos lainattujen valojen ja kuorolavojen.

Kevät 2019 toi mukanaan valtavan aallon Puhkumerchiä. Orkesteri oli tilannut uusien keikkapaitojen lisäksi hellyyttä sydämellä varustettuja huppareita ja kangaskasseja jo aiemmin lanseerattujen haalarimerkkien kaveriksi. Merchiä lähdettiinkin myymään innokaasti keväällä Etelä-Pohjanmaalle suuntautuneella maakuntamatkalla. Matkan aikana Puhkut piti omat esiintymiset Lapualla ja Keskisellä, jossa soitettiin lyhyt flashmob-tyylinen keikka yksisarvisen vieressä. Maakuntamatka huipentui Kuortaneella Kuortaneen soittokunnan 65-vuotisjuhliin, jossa Puhkut konsertoi yhdessä KSK:n kanssa täpötäydessä ravintola Aallossa Kuortaneen urheiluopistolla. Ennen reissuun lähtöä, maakuntamatkan ohjelmisto esitettiin myös kotikonnuilla Kuokkalan kirkossa, jossa virallisen ensiesityksensä sai Santeri Kaipiaisen herkkä Kanssasi-valssi sekä kapu-Saanan tekemä haikean kaunis sovitus kansanlaulusta Veret tuli silimihini. Puhkujen klarinetistit Ella ja Samira saivat myös ennen maakuntamatkan alkua kuningasidean tehdä matkasta vlogin. Vlogista tuli puhkujen keskuudessa jymymenestys ja tämän jälkeen eri reissuista ja tapahtumista on kuvattu ja tehty lukuisia koostevideoita. Puhkut ovat päässeet palaamaan videoiden kautta hauskojen muistojen äärelle ja monesti videoita onkin katseltu keskiviikkotreenien jälkeen Ylä-Ruthin kabinetissa ranskalaisten ja erinäisten juomien äärellä.

Reissumeininki jatkui Puhkuilla vielä syyskaudella 2019, kun edessä oli matka Turun Puhallukseen. Puhalluksesta jäi monelle puhkulle varmasti mieleen ympäriä Turkua levitetyt Jyväskylän Puhalluksen mainostarrat, kaatosateessa soitettu päiväkeikka sekä lauantain iltajuhlassa puhkujen kovasti fanittama tuubakvartetti. Saimme myös viikonlopun päätteeksi mukaan itse Puhalluksen symbolin, puhalluslampun, merkiksi siitä, että Puhkut olisi seuraavan Puhalluksen järjestämisestä vastuulla omilla kotikonnuillamme Jyväskylässä. Syksyn päätti Golden hits keikka Popparissa, jossa tällä kertaa keikan nimen mukaisesti soitettiin hittejä eri vuosikymmeniltä.